Exercițiu: Corp,spațiu personal și granițe

Exercițiu: Corp,spațiu personal și granițe

Pentru a delimita granițele noastre fizice este nevoie, în primul rând, să devenim mai conștienți de corpul nostru și de spațiul nostru personal.

Pentru a face asta, încearcă mai întâi să observi ce se întâmplă cu tine când ești aproape de o persoană dragă, de o persoană cunoscută şi de o persoană străină. Observă ce se întâmplă în corpul tău, ce simți, ce gânduri îți vin, ce îți vine să faci când cineva se apropie de tine? Care este distanța confortabilă pentru tine cu o persoană apropiată? Ce gesturi și atingeri te fac să te simți în siguranță sau nu? Care e spațiul de care ai nevoie în locuri cu mai multe persoane, în locuri mai aglomerate? Încearcă să îți observi respirația, senzațiile corporale (tensiune, relaxare, încordare, căldură, răceală, îngheț, furnicături, transpirație etc.), bătăile inimii și impulsurile corpului. Poate vei simți că picioarele tale vor să facă o mișcare pentru a se îndepărta sau apropia, pentru a fugi sau doar stau pe loc. Poate brațele tale se vor încorda, poate simți nevoia să le pui în fața ta pentru a ține pe cineva la distanță sau a te proteja. Observă toate acestea fără a judeca, dând voie corpului tău să îți vorbească.

Unde îți sunt granițele? De câtă distanță şi de câtă apropiere ai nevoie pentru a te simți în siguranță şi confortabil? Observă care este spațiul în care te simți în siguranță atunci când interacționezi cu alte persoane?

(Re)aminteşte-ți ori de câte ori este nevoie, că trupul tău este al tău şi doar tu eşti cel/cea care alege cum să fie tratat. Dacă nu vrei ca cineva să se apropie mai mult te poți îndepărta tu sau îi poți cere să păstreze distanța. Asigură-te că eşti destul de clar asupra nevoilor tale pentru a defini limitele. Tu decizi cine te poate atinge şi cine nu, pe cine îmbrățişezi, pe cine ții de mână sau orice alt contact fizic ai. Ai dreptul să spui "Nu" şi acel "Nu" să îți fie respectat, la fel cum tu, la rândul tău, trebuie să respecți "Nu"-ul altcuiva.