Despre mine

Sunt Adelina-Gabriela Rotaru, psiholog şi psihoterapeut specializat în Psihoterapie Experiențială pentru copii, adulți, cupluri, familii și în terapii somatice (Somatic Experiencing și TRE - Tension and Trauma Release Exercises) pentru lucrul cu traume cu adulți și copii.

Parcursul meu ca psihoterapeut a început încă din liceu, de când am studiat pentru prima dată Psihologia, materie pe care am ales-o apoi ca probă la examenul de Bacalaureat. A urmat firesc Facultatea de Psihologie, masteratul şi formările profesionale în Psihoterapie şi apoi în terapii somatice.

Pe durata studiilor am participat la stagii de practică, am fost voluntar şi am lucrat în cadrul mai multor centre și instituții care mi-au oferit o mulțime de experiențe de învățare. În această perioadă mi-am descoperit plăcerea de a lucra cu copii şi familii. Atrasă de psihologia și psihoterapia copiilor şi a familiilor, am lucrat cu copii, părinți, educatori și învățători în instituții de învățământ private din Bucureşti şi Ploieşti, în paralel cu munca din cabinetul privat.

Activitatea mea profesională a fost întreruptă temporar de schimbările din viața personală, când am devenit mamă pentru doi copii. Experiența primilor ani cu copiii mei a fost cea mai bogată şi intensă pentru mine, atât ca om, cât și ca psiholog, punându-mi la încercare toate resursele și cunoștințele și provocându-mă să cresc şi să mă dezvolt mult mai mult decât îmi imaginam.

În perioada concediului de creștere copil, am fost voluntar şi am lucrat câteva luni cu copii aflați în situații vulnerabile. În acelaşi timp, mi-am continuat studiile în domeniu, fiind atrasă, în mod deosebit, de psihologia traumei, psihotraumatologie şi psihoterapiile somatice. Astfel, am urmat formarea internațională în Somatic Experiencing fondată de dr. Peter Levine și, în paralel, două module din formarea în metoda TRE - Tension and Trauma Release Exercices, care îl are ca fondator pe dr. David Bercelli și am urmat cursuri online internaționale. Acesta a fost un moment de cotitură în parcursul meu ca psihoterapeut.

Studiile pe care le continui, vin ca o completare firească la experiențele anterioare şi sunt paşi foarte importanți în traseul meu de practician.

Aş putea spune acum că suferințele și provocările din viața personală şi profesională m-au îndreptat către acest domeniu unde, pe lângă experiențele enumerate, am învățat pe propria piele ce înseamnă procesul terapeutic, atât din perspectiva de terapeut, cât și din cea de beneficiar.

Cred cu tărie că acest domeniu este unul în care învățăm permanent, nu doar despre natura umană și despre ceilalți, cât despre noi, oamenii din spatele rolului de psihoterapeut. Consider că terapeuții au nevoie de o igienă psihică și emoțională continuă și de o anumită ecologie interioară pentru a fi capabili să ofere un suport de calitate pentru fiecare client.

CV-ul meu

Studii şi formare continuă

 • Diplomă de participare la Conferința Națională de Psiho-Oncologie, ediția I, acreditată de Colegiul Psihologilor din România, octombrie 2021.
 • Curs "Psihotrauma – evaluare și intervenţie psihologică" organizat de Centrul Confident, formator Elena Cozma, acreditat de Colegiul Psihologilor din România. (August 2021)
 • Modul 1 şi 2 din programul de formare internațională TRE® – Trauma and Tension Release Exercices. TRE® este o metodă practică de lucru cu corpul pentru eliberarea stresului, tensiunilor și a traumelor, printr-o serie  de exercitii ce susțin corpul, la un nivel muscular profund. Această metodă a fost creată și dezvoltată de dr. David Bercelli de peste 20 ani, fiind recunoscută și utilizată în comunități din întreaga lume. (2020)
 • Program de formare profesională certificată internațional în Somatic Experiencing®, organizat de Somatic Experiencing International (SEI) în colaborare cu Asociația “Pași către Tine” București. Somatic Experiencing este un model terapeutic orientat pe corp, care ajută la vindecarea traumei și a altor tulburări de stres, dezvoltat de Dr. Peter Levine.‌‌Aceasta metodă este rezultatul studiului multidisciplinar al fiziologiei stresului, psihologiei, etologiei, biologiei, neuroștiințelor, practicilor de vindecare autohtone și biofizicii medicale, cu mai mult de 45 de ani de aplicare clinică de succes. (2019 – prezent)
 • Certificat de participare la cursul de formare continuă: Intervenții psihoterapeutice în perioada pre și post natală – Elemente de hipnoterapie – organizat de Institutul Român de Psihologie și acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Formator: Psih princ. dr. George Oancea, psiholog clinician și psihoterapeut, supervizor și formator în Hipnoză Clinică și Psihoterapie Ericksoniană. (2019)
 • Curs de formare continuă – Simptomele psihotice la copil: Strategii de psihodiagnostic și intervenție clinică și educațională, București (România) – organizat de Institutul de Psihologia Dezvoltării, acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Formator: Prof. univ. dr. Geanina Cucu-Ciuhan, București (mai 2019).
 • Workshop de formare continuă – Copiii și emoțiile lor – drumul de la boală la sănătatea mentală –  susținut de Dr. Kate Kirk, psihodramatist și psihoterapeut specializat în lucrul cu copiii și adolescenții, membru în Consiliul pentru Psihoterapie din Marea Britanie (UKCP) și Asociația de Psihodramă din Marea Britanie (BPA), București (2019);
 • Curs de formare continuă ”Traumele psihice la copii” susținut de Psiholog Dr. Diana Vasile și Psiholog MA Monica Lespezeanu, organizat de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei, acreditat de Colegiul Psihologilor din România, București (2018);
 • Curs de formare și certificare Schema Therapy, Modulul 1 – Terapia centrată pe scheme cognitive, organizat de Asociația de Hipnoterapie și Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală și Schema Therapy Institute St. Petersburg, certificat de ISST – International Society of Schema Therapy  (2017);
 • Absolventă program de formare profesională continuă în Psihoterapie Experiențială centrată pe adult-copil-cuplu-familie, Societatea de Psihoterapie Experienţială din România (Institutul SPER);
 • Diplomă de participare, aprilie 2016: Conferinţa de Psihoterapie Experienţială şi Dezvoltare Personală Unificatoare “Provocări, experiențe, noutăți, conexiuni psiho-corporale și deschideri interdisciplinare”, organizată de Societatea de Psihoterapie Experiențială Română (Institutul S.P.E.R.) în colaborare cu Universitatea din București – Centrul de Dezvoltare Personală, Consiliere și Psihoterapie Experiențială, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, acreditată de Colegiul Psihologilor din România;
 • Diplomă de participare, martie 2015: Conferinţa de Psihoterapie Experienţială şi Dezvoltare Personală Unificatoare „Terapii creativ-expresive unificatoare şi dezvoltare personală continuă”, Ediţia a VI-a, organizată de Universitatea Bucureşti – Centrul de dezvoltare personală, consiliere şi psihoterapie experienţială, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Societatea de Psihoterapie Experienţială Română – Centrul Sper, acreditată de Colegiul Psihologilor din România;
 • Training de Programare neuro-lingvistică (NLP) organizat în cadrul proiectului UNIFEST 2013 Bucureşti de către Uniunea Studenților din România.
 • Certificat de participare, mai 2012: Conferinţa Naţională “Zilele Dezvoltării Personale Unificatoare” Bucureşti, organizată de Universitatea Bucureşti – Centrul de dezvoltare personală, consiliere şi psihoterapie experienţială, Facultatea de Psihologie şi Ştiintele Educaţiei şi Societatea de Psihoterapie Experienţială Română – Centrul Sper.
 • Diplomă de participare, aprilie 2012: Conferinţa Naţională ABA (Applied Behavior Analysis) – organizată de Asociaţia Help Malin şi Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată.
 • Diplomă de participare, februarie 2012: Conferinţa Internaţională de Psihoterapie Experienţială şi Dezvoltare Personală Unificatoare, Ediţia a-III-a, Bucureşti, organizată de Universitatea Bucureşti – Centrul de dezvoltare personală, consiliere şi psihoterapie experienţială, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Societatea de Psihoterapie Experienţială Română – Centrul Sper sub egida Colegiului Psihologilor din România, în parteneriat cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.
 • Absolventă studii masterale (2012-2014): “Evaluarea, consilierea şi psihoterapia copilului, cuplului şi a familiei” la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti;
 • Licenţă în Psihologie (2008-2011): Facultatea de Psihologie şi Sociologie, Universitatea Spiru Haret, Bucureşti;

Experienţă profesională

 • 2021 - prezent: Psihoterapeut colaborator (pentru copii şi adolescenți) Asociația Ajungem Mari Bucureşti.
 • 2015 – prezent: Psihoterapeut la Cabinet Individual de Psihologie Rotaru Adelina-Gabriela, București.
 • 2016 – 2017: Consilier psihologic şi psihoterapeut la Casa Ioana – organizație non-guvernamentală care se ocupă cu victimele violenței domestice și persoane fără adăpost, București.
 • 2014 – 2017: Consilier psihologic și psihoterapeut (colaborator) în instituții de învățământ private din București și Ploiești: coordonator program de dezvoltare personală pentru copii școlari și preșcolari, ateliere de psihoeducație pentru părinți, consilierea cadrelor didactice.
 • 2014 – Terapeut în Analiza Comportamentală Aplicată (ABA) în cadrul Asociaţiei pentru Recuperarea Copiilor cu Autism din România (A.R.C.A.R.), Bucureşti
 • 2013 – Psiholog în regim de voluntariat la Spitalul clinic de psihiatrie Alexandru Obregia, secţia Toxicomani, Bucureşti.
 • 2013 – Psiholog în regim de voluntariat la  centrul PsihArt, Bucureşti
 • 2012 – 2014 – Psiholog în regim de voluntariat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, sector 5 Bucureşti

Afiliere

Membru acreditat COPSI (Colegiul Psihologilor din România) – cod unic de înregistrare 16530

Membru Asociația de Psihoterapie Experiențială din România – Institutul SPER.