Somatic Soulcraft - Psihoterapie somatică de grup

Somatic Soulcraft - Psihoterapie somatică de grup

Ce este Somatic Soulcraft?

Somatic Soulcraft este un proiect de suflet creat cu intenția de a susține psihoterapeutic persoane aflate în procesul de (re)descoperire pe sine și recuperare după traume, într-un cadru bine informat și blând. Este locul unde am adunat și îmbinat teoria și practica din anii de studii cu experiența mea profesională de până acum, într-un program grupuri terapeutice pentru adulți. 

În acest program se întâlnesc informații din domenii precum psihologia, neuroștiințe, antropologia și ecopsihologia cu diferite abordări psihoterapeutice centrate pe traumă și cu terapii somatice, concentrându-se pe interconexiunea dintre psihicul uman, corp, lumea naturală și bunăstarea generală.

Este invitație la a ne deschide împreună la o experiență de conexiune într-un spațiu de siguranță și căldură cu informații și practici pentru trup și suflet.

Este o invitație pentru a exersa cum să fii în contact cu propria persoană și cu ceilalți în același timp, cum să fim alături cu provocările individuale ale fiecăruia și să ne odihnim împreună în conștientizarea și simțirea înțelepciunii noastre mai profunde.

În același timp, Somatic Soulcraft este:

  • inițiativa dezvoltării unei comunități terapeutice care oferă oportunitatea de a ne cunoaște, recupera și vindeca în relații.
  • un spațiu terapeutic în care să întreprindem călătoria interioară, permițându-ne să ne vindecăm la cele mai profunde niveluri.
  • un spațiu sigur ca să ne aventurăm în sălbăticia interioară, acolo unde vom găsi natura noastră esențială.
  • un spațiu cald ca să ne îngrijim rănile emoționale și să ne descoperim potențialul de autoreglare și vindecare.
  • un spațiu de curiozitate ca să ne permitem să ne provocăm, îmbrățișându-ne propriile experiențe și oferindu-ne oportunități de a ne reconecta la cine suntem cu adevărat, dincolo de tot ce ni s-a întâmplat.
  • un spațiu de siguranță ca să ne dăm voie să ne fim alături incluzând și ceea ce ne aseamănă și ceea ce ne diferențiază.
  • un spațiu de aventură ca să experimentăm modul nostru unic de a fi și de a aparține unui grup, unei comunități și întregii lumi.
  • un spațiu de compasiune ca să ne arătăm așa cum suntem, cu vulnerabilitate și cu propriile daruri și puterea interioară.

Beneficiile programului de grup

  • Comunitate și susținere. Dezvoltarea unei comunități ca un mediu de susținere și conexiune în care participanții să se poată simți acceptați, conectați și încurajați să se exprime şi să-și exploreze propria persoană. A face parte din grup îți oferă o plasă de siguranță şi te poate ajuta să conştientizezi că nu ești singur/ă. Deși fiecare dintre noi este unic și poate avea circumstanțe unice, suferința ne este cunoscută multora şi niciunul dintre noi nu este singur în luptele sale. Vei avea posibilitatea să primeşti sprijin, perspective, feedback şi suport de la ceilalți membri din grup, nu doar de la psihoterapeut.
  • Oportunitatea de a te cunoaște diferit față de autoanaliza sau sedințele individuale. Prin interacțiunea de grup, ai oportunitatea să devii un observator mai atent al propriilor comportamente, emoții, gânduri și experiențe somatice prin autoobservare în interacțiunile cu ceilalți, prin observațiile celorlalți și din experiența din cadrul exercițiilor.
  • Experiențe de reparare a rănilor de ataşament pentru o relaționare sănătoasă cu ceilalți şi cu sine. În relații ne dezvoltăm şi creştem şi în relații putem afla multe despre noi, despre dependență şi independență, despre încredere şi lipsa ei, despre conectarea emoțională cu ceilalți, despre împreună şi separat, despre limite, compasiune şi empatie. Tot în relații ne putem vindeca rănile de ataşament şi putem avea parte de experiențe reparatorii.
  • Oportunitate de a schimba treptat modul de relaționare cu sine și cu ceilalți, experimentând noi moduri de a fi cu alții. În cadrul terapeutic al grupului ai posibilitatea să exersează abilități de ascultare şi comunicare, să înveți despre tine, să observi modul în care interacționezi cu diferite persoane, ce abilități sociale ai, ce tipare de relaționare, cum te raportezi la emoțiile tale, gânduri şi comportamente în relația cu ceilalți, ce provocări relaționale ai, cum gestionezi tensiuni sau conflicte, ce nevoi şi limite ai, care îți sunt granițele sau temerile de a vorbi în grup. Cadrul de siguranță de grup poate aduce mai multă claritate privind modul în care reproduci anumite tipare de relaționare cu ceilalți şi experiența ta interioară (gânduri, emoții, senzații, semnificații, imagini, amintiri etc.). 
  • Ascultare, comunicare și compasiune - chei ale autocunoașterii și recuperării după traume. Când suntem ascultați de persoane care primesc povestea noastră cu înțelegere și compasiune, începem să ne îndepărtăm de sentimentul de izolare promovat de experiențele noastre trecute. Prin explorarea și înțelegerea impactului experiențelor de relație, membrii pot înțelege geneza tiparelor actuale de comportament, rolul simptomelor, mecanismele de apărare și factorii de reziliență.

Detalii organizatorice

Cum se desfășoară

  1. O întâlnire inițială online individual cu fiecare persoană care doreşte să participe la acest program. Durata acestei întâlniri este de 15 minute pentru a ne cunoaște şi discuta despre modul de desfăṣurare a programului  de grup. În urma acestei întâlniri vom semna contractul, dacă alegem să lucrăm împreună.
  2. Urmează o serie de 12 întâlniri fizice. Întâlniri săptămânale cu durata de 90 minute.
  3. Programul este semistructurat, cu exerciții de autocunoaştere şi teme de discuție şi explorare propuse de către facilitator şi timp alocat pentru fiecare persoană din grup şi grupul ca întreg.

În sesiuni integrăm elemente de teorie cu practică, în scop aplicat.

Accentul cade pe partea practică, unde folosim:

  • instrumente de lucru cu gestionarea stresului pentru sprijinirea dezvoltării unei capacități sănătoase de conectare și vitalitate (grounding, orientare, respirație, mindfulness somatic, exerciții corporale, terapie prin mișcare etc.);
  • exerciții pentru lucrul cu convingerile iraționale, distorsiunile cognitive, gânduri obsesive;
  • exerciții pentru identificarea emoțiilor și explorarea lor în scopul recuperării în urma traumelor și pentru promovarea sănătății mintale pe termen lung.
  • exerciții de ascultare, comunicare, gestionarea conflictelor şi explorarea granițelor personale;
  • exerciții și tehnici expresiv-creative și somatice care să faciliteze extinderea capacității noastre actuale de conectare cu corpul și emoțiile, precum și cu capacitatea noastră de a relaționa și a fi în conexiune cu ceilalți;
  • instrumente terapeutice pentru a explora cu curiozitate şi compasiune experiențele personale, stilurile de atașament și mecanismele adaptative, cu scopul de a conștientiza tiparele din trecut, în măsura în care acestea interferează cu capacitatea noastră de a ne simți prezenți, în contact cu sine și cu ceilalți.

În urma explorării din exercițiile individuale și cele de grup, fiecare membru poate împărtăși propria experiență, poate pune întrebări şi poate da feedback în cadrul grupului.

Teoria include exemple din experiența practică, cu scopul de a facilita înțelegerea experiențelor corporale, simptomelor asociate traumelor, rolul rezilienței, creșterea posttraumatică, rolul emoțiilor în procesul de recuperare în urma traumelor, sistemul nervos autonom și dereglarea asociată cu experiențele de stres și traume, teoria atașamentului ș.a.m.d.

Pentru cine

Acest grup este deschis persoanelor cu vârsta peste 25 ani care se confruntă cu diferite dificultăți emoționale, anxietate, depresie, stres posttraumatic, burnout, mâncat compulsiv și probleme relaționale, simptome psihosomatice sau care doresc să cunoască şi se conecteze cu propriul corp și cu propriile emoții.

Grupul este alcătuit din 8-10 persoane şi este închis. Participanții rămân aceiași de la început până la sfârșit.

Condiții de participare

Fiind un program de psihoterapie de grup, este esențială construirea și menținerea unui mediu de siguranță, confidențialitate, empatie și respect. 

În cadrul grupului se va ține cont de:

  • faptul că înscrierea la grup reprezintă un angajament de a participa şi a anunța atunci când vei absenta;
  • faptul că asigurarea confidențialității este o regulă pentru toți participanții;
  • faptul că e importantă comunicarea diagnosticelor și tratamentelor medicamentoase existente către psihoterapeut, în special tratamente psihiatrice dacă este cazul;
  • faptul că beneficiile participării la grup depind de motivația fiecăruia pentru a se conecta la sine și la ceilalți, implicarea în activități și capacitatea de a da feedback și a cere ajutor sau sprijin atunci când are nevoie.

Membrii vor fi aleși în urma discuției inițiale de cunoaștere.

Când și unde

Sesiunile au loc online/fizic.

Data următorului grup va fi anunțată.

Ce include

  • O întâlnire /discuție scurtă de 15 minute pe zoom sau telefonic în care să discutăm unu la unu despre motivația de a participa la program, să facem cunoștință și să îmi adresezi întrebări punctuale (dacă ai) înainte de prima sesiune de grup;
  • 12 sesiuni de grup (aproximativ 3 luni) a câte 90 minute fiecare;
  • Caiet de lucru (workbook) cu fișe de exerciții și informații;
  • Suport teoretic: recomandări bibliografice, video, articole sau alte materiale utile pentru participanți;
  • Apartenența la un grup al comunității Somatic Soulcraft de whatsapp şi/sau Facebook cu membrii grupului, unde poți adresa întrebări punctuale pe parcursul programului (opțional).