The Body-Mind Story
Sesiuni de psihologie și terapie somatică de grup
Ce este
The Body-Mind Story este un program de transformare personală care își propune să exploreze conexiunea profundă dintre corp, minte și suflet. Printr-o abordare integrativă, ce combină psihologia somatică, neuroștiințele și diverse practici psihoterapeutice, acest program este propus ca o călătorie de redescoperire și vindecare.
Fiecare dintre noi poartă o poveste unică, o poveste pe care corpul nostru o cunoaște adesea mai bine decât mintea conștientă. Pe parcursul sesiunilor, vom descoperi împreună această poveste, într-un mod blând și respectuos, bazat pe curiozitate, compasiune și sprijin reciproc.
Exercițiile și intervențiile folosite provin dintr-o varietate de modele psihoterapeutice, precum: Psihoterapia Experiențială, Somatic Experiencing, Neuro Affective Relational Model - NARM, Bodynamic, Integral Somatic Psychology și altele.
De ce acest program
Am conceput acest program din intenția profundă de a susține atât ca om, cât și ca psiholog și psihoterapeut, persoanele care se află în procesul de recuperare după stres și traume, precum și în (re)descoperirea de sine. Cred în puterea de vindecare a unei comunități de oameni cu intenții similare și dincolo de procesul individual al fiecăruia, cred că în relații cu ceilalți ne descoperim altfel, aflăm lucruri noi și învățăm despre noi, cum singuri nu am putea.
De aceea, aceste sesiuni sunt create pentru a oferi un spațiu sigur, unde aduc împreună prezența, curiozitatea, compasiunea, cunoștințele teoretice și practice acumulate de-a lungul anilor de studiu, alături de experiența mea profesională de până acum. Ne vom aventura împreună într-o călătorie de explorare și descoperire a poveștilor noastre, care așteaptă să fie dezvăluite și înțelese.
Cum se desfășoară
The Body-Mind Story se desfășoară săptămânal, pe parcursul a o oră și jumătate, din octombrie până la finalul lunii iunie. Programul este conceput progresiv, cu practici și teme care avansează în ritm cu nevoile grupului.
Ce facem
În fiecare sesiune, vei avea ocazia să participi la diverse practici și exerciții terapeutice, menite să faciliteze conștientizarea, autoreflecția și recuperarea după stres și traume și vindecarea.
Fiecare sesiune combină elemente teoretice cu un accent puternic pe practică, activități, exerciții de terapie somatică (detalii aici), fișe de explorare și discuții.
Teoria se concentrează pe informații din diferite domenii, cu accent pe:
- Educație somatică și anatomie experiențială: Înțelegerea și conștientizarea conexiunii dintre corp, minte, emoții și comportament.
- Neuroștiințe: neuroplasticitate, sistemul nervos autonom şi rolul său în starea de sănătate şi de boală, neurobiologia stresului și a traumei, neurobiologia interpersonală, inteligența inimii şi bunăstarea psihologică (coerența şi variabilitatea ritmului cardiac), legătura dintre axa creier-intestin (gut-brain connection) şi sănătatea emoțională, deconectarea minte-corp în tulburările legate de traumă, epigenetică şi stil de viață ş.a.m.d.
- Psihologie: Psihologia relațiilor, nevoile psihologice, etapele de dezvoltare umană, teoria atașamentului aplicată în practică, reziliența psihologică, creșterea posttraumatică, sănătatea emoțională ş.a.m.d.
În partea practică includem:
- Exerciții senzoriale și de mișcare: Ne conectăm la simțuri și mișcare pentru a ne explora unicitatea corporală, pentru a restabili un sentiment de siguranță și putere în propriul corp. Dezvoltarea conștientizării corporale și chinestezice este esențială pentru recuperare și vindecare, ameliorarea simptomelor, reglarea emoțională, îmbunătățirea relației cu sine și cu ceilalți, precum și pentru sănătatea generală.
- Exerciții de respirație și Somatic Mindfulness: Vom folosi practici de respirație și conștientizare a momentului prezent pentru a facilita autoreglarea, gestionarea stresului și echilibrul mental și emoțional.
- Somatic Experiencing: Vom integra tehnici SE pentru ancorarea resurselor, reglarea sistemului nervos, conștientizarea și eliberarea tensiunilor, renegocierea traumelor și creșterea rezilienței psihologice.
- Art-terapie: Exprimarea prin tehnici creative și expresive pentru a facilita autocunoașterea și integrarea experiențelor emoționale.
- Exerciții de grup de învățare experiențială: Vom desfășura activități interactive care facilitează descoperirea de sine, conștientizarea tiparelor de relaționare și învățarea prin experiență directă, într-un cadru terapeutic sigur.
- Exerciții de comunicare și relaționare: Explorăm abilitățile sociale, tiparele de relaționare, modul de gestionare a conflictelor, exprimarea nevoilor și stabilirea limitelor.
- Exerciții de reflecție și journaling: Vom folosi scrisul și autoreflecția ca metode de explorare a gândurilor, emoțiilor, senzațiilor și comportamentelor proprii.
- Exerciții de psihogenealogie: Vom explora istoria familială prin exerciții terapeutice, pentru a identifica influența acesteia asupra dificultăților noastre prezente și pentru a facilita procesul de vindecare a traumelor transgeneraționale.
Crearea unui spațiu sigur și a unei comunități de sprijin
Un aspect central al programului The Body-Mind Story este crearea unui spațiu sigur, în care participanții să se simtă înțeleși, acceptați și susținuți. Apartenența la grup oferă o plasă de siguranță și te ajută să realizezi că nu ești singur. Atmosfera de încredere și respect este esențială pentru a facilita deschiderea și împărtășirea experiențelor personale.
Prin participarea constantă la acest program, vei face parte dintr-o comunitate terapeutică – un grup de oameni care se sprijină reciproc pe parcursul procesului de vindecare și transformare personală.
Ce vei putea experimenta și învăța:
- Descifrarea conexiunii dintre corp și minte și impactul acesteia asupra sănătății tale generale.
- Dezvoltarea capacității de conștientizare a senzațiilor, emoțiilor și gândurilor pentru a înțelege mai bine experiențele prin care treci, a dezvolta resurse și a ameliora efectele stresului, traumelor și simptomelor corporale.
- Utilizarea corpului ca mijloc de autocunoaștere, vindecare și bunăstare psihologică.
- Dezvoltarea capacității de reglare a emoțiilor și de gestionare a stresului.
- Conștientizarea mecanismelor de apărare care nu mai sunt utile și care te împiedică să trăiești așa cum îți dorești.
- Identificarea tiparelor de gândire, postură, mișcare și relaționare care perpetuează stresul, dezechilibrul și blocajele.
- Transformarea acestor tipare în obiceiuri noi, sănătoase și durabile.
- Antrenarea sistemului nervos pentru a menține și integra aceste noi tipare în toate domeniile vieții tale.
- Explorarea și renegocierea traumelor și rănilor emoționale într-un cadru sigur, sub îndrumare psihoterapeutică.
- Descoperirea tiparelor de relaționare care îți împiedică dezvoltarea unor relații sănătoase.
The Body-Mind Story nu este doar un program educațional și terapeutic – este o călătorie de autodescoperire și vindecare, ce integrează multiple dimensiuni ale ființei umane.
Pentru cine
Aceste sesiuni sunt deschise persoanelor peste 18 ani și sunt potrivite și pentru cele care se întâlnesc prima dată cu psihologia/terapia somatică și celor care practică deja de ceva timp. Exercițiile vor fi adaptate în funcție de nevoile grupului și de caracteristicile individuale.
Când, unde, cât
Sesiunile au loc miercurea de la 19 la 20.30, în București, pe Calea Plevnei 141.
Cu anumite excepții anunțate dinainte (vacanțe, sărbători legale sau alte situații), sesiunile se vor organiza săptămânal.
Prima sesiune începe pe 2 octombrie.
Sesiunile sunt clase deschise pentru oricine doreşte să participe, în limita numărului de 12 participanți per sesiune. Rezervarea locului se face prin achitarea sesiunii în avans.
Prioritate au persoanele care doresc să participe la program constant, în tip abonament, ca un proces de durată, o poveste care se scrie pe parcursul fiecărei sesiuni, cu elemente și teme noi de explorat.
CALENDAR SESIUNI
(orientativ, luând în calcul evenimente neprevăzute care ar putea apărea şi care ar influența)
Octombrie 2, 9, 16, 23, 30
Noiembrie 6, 20, 27
Decembrie 4, 11,18
Ianuarie 8, 15, 22, 29
Februarie 5, 12, 19, 26
Martie 5, 12, 19, 26
Aprilie 2, 9, 16, 30
Mai 7, 14, 21, 28
Iunie 4, 11, 18, 25
Costul unei sesiuni este 70 RON.
Abonament de 4 sesiuni consecutive - 200 RON.
Abonament 12 sesiuni consecutive 500.
*Persoanele care îşi doresc să participe la program şi au dificultăți financiare, mă pot contacta pentru a discuta ce posibilități sunt.
Plata se poate face cash sau în contul bancar DOAR dupa ce se confirmă că mai sunt locuri disponibile la sesiunea/sesiunile la care doreşti să participi.
Cabinet Individual de Psihologie Rotaru Adelina-Gabriela
RO81 BREL 0005 6007 0081 0100
Prețul include materiale folosite, fișe de lucru, resurse (recomandări de articole, video, cărți etc.) și apă/ceai.
Pentru înscriere completează formularul de aici.
Dacă ai alte întrebări înainte de a lua decizia de a te înscrie, îmi poți scrie pe [email protected] sau pe whatsapp 0735012606.