Somnul și sănătatea psihică
Aleg să scriu despre somn prin prisma experienței personale din ultimii ani, în care nopțile cu doi copii mici au fost, cel puțin, o provocare. Am învățat recent cât de mare este impactul lipsei somnului adecvat (nu doar cantitativ, cât şi calitativ) asupra funcționării globale a organismului şi, în special, asupra stării psihice şi emoționale.
Am descoperit multe studii şi cercetări despre somn şi am aflat acum ceva timp, multe informații valoroase din cartea lui Matthew Walker - Why we sleep, tradusă şi în limba română.
Atât în viața personală, cât şi în cabinet, observ câtă presiune obişnuim să punem pe noi să performăm în ceea ce facem, să funcționăm bine pe parcursul zilei şi să fim calmi deşi la o privire mai în detaliu, suntem restanți față de noi înşine la nevoi de bază, precum nevoia de odihnă.
De ce să dormim?
- Perturbarea somnului contribuie la toate afecțiunile psihiatrice majore, inclusiv depresia, anxietatea și suicidul.
- Somnul insuficient este un factor cheie al stilului de viață care determină dacă vom dezvolta sau nu diferite boli. Cu cât somnul este mai scurt, cu atât durata de viață este mai scurtă.
- Rezultatele a mii de studii despre somn arată că nu există funcții biologice care să nu beneficieze de un somn bun. Numeroase cercetări subliniază că somnul este cel mai eficient lucru pe care îl putem face pentru a ne reseta sănătatea creierului și a corpului în fiecare zi.
- În ceea ce privește creierul, somnul îmbogățește o diversitate de funcții, inclusiv capacitatea noastră de a învăța, de a memora, de a lua decizii și de a face alegeri logice. Servind binevoitor sănătății noastre psihologice, somnul ajută la recalibrarea circuitelor emoționale ale creierului, permițându-ne să navigăm cu calm prin provocările sociale și psihologice din ziua următoare.
- Somnul ne reglează în continuare apetitul, ajutând la controlul greutății corporale. Somnul abundent menține un microbiom înfloritor în intestin despre care știm acum cât de important este pentru sănătatea întregului corp.
- Somnul și sistemul cardiovascular. Somnul adecvat este intim legat de starea sistemului nostru cardiovascular, scăzând tensiunea arterială și menținându-ne inimile în stare bună.
- Somnul și memoria. Dintre numeroasele avantaje conferite de somn asupra creierului, cel al memoriei este deosebit de impresionant. Somnul s-a dovedit de nenumărate ori un ajutor pentru memorie: atât înainte de a învăța, pentru a ne pregăti creierul pentru a crea noi amintiri, cât și după învățare, pentru a cimenta acele amintiri și a preveni uitarea.
- Somnul și abilitățile motorii. De la mersul pe bicicletă până la cântatul la pian, somnul are un efect incredibil în dezvoltare abilităților noastre motorii. Numeroase studii au arătat că somnul îmbunătățește abilitățile motorii ale sportivilor juniori, amatori și de elită din sporturi diverse precum tenis, baschet, fotbal, fotbal și canotaj. Atât de mult încât, în 2015, Comitetul Olimpic Internațional a publicat o declarație de consens care subliniază importanța critică și nevoia esențială a somnului în dezvoltarea atletică în toate sporturile pentru bărbați și femei.
- Somnul și creativitatea. Prin intermediul viselor, somnul oferă un teatru nocturn în care creierul nostru testează și construiește conexiuni între vastele stocuri de informații. Această sarcină este realizată folosind un algoritm bizar, orientat spre căutarea celor mai îndepărtate asociații neevidente. Astfel, fuzionează împreună seturi de cunoștințe disparate care pot stimula abilități impresionante de rezolvare a problemelor.
- Somnul și reglarea emoțională. Abilitatea de a ne regla emoțiile în fiecare zi - o cheie a ceea ce numim coeficient intelectual emoțional - depinde de a dormi somnul REM (faza somnului ”Rapid Eye Movement”, cea în care visăm) în fiecare noapte.
- Somnul inadecvat - chiar și reducerile moderate pentru doar o săptămână - perturbă nivelul zahărului din sânge atât de profund încât ați fi clasificat ca pre-diabetic. Somnul scurt crește probabilitatea ca arterele coronare să se blocheze și să se fragilizeze, punându-vă pe o cale spre boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă congestivă.
Şi multe altele...
Recomand cartea "Despre somn. De ce este vital să dormim şi să visam" de Matthew Walker.
Surse:
https://www.sleepfoundation.org/mental-health
https://www.medicalnewstoday.com/articles/sleep-and-mental-health