Despre psihoterapia de grup
Psihoterapia de grup este o formă eficientă de terapie în care un număr mic de oameni (4 -12, în general) se întâlnesc, de regulă săptămânal, sub îndrumarea unui psihoterapeut sau a unei echipe de specialişti în sănătate mintală.
Există multe abordări diferite ale terapiei de grup, cu diferite obiective, dar ele au în comun crearea unui spațiu sigur, de sprijin și coeziv pentru a aborda probleme personale, emoționale, relaționale şi/sau sociale.
În general, se stabilesc anumite reguli de grup pentru a menține cadrul terapeutic de siguranță pentru fiecare membru, de ascultare empatică și nonjudecată.
Beneficiile psihoterapiei de grup
Psihoterapia de grup poate aduce beneficii persoanelor de diferite vârste care doresc sprijin psihoterapeutic pentru probleme specifice, precum: dependențe, depresie, anxietate, burnout, tulburări de stres postraumatic, tulburări alimentare, boli cronice, victime ale violenței domestice, ale catastrofelor naturale, traume colective, pierderi (doliu, divorț etc.) sau alte provocări cu care oamenii se confruntă. În plus, grupul poate aduce beneficii celor care doresc să se cunoască pe sine şi să îşi dezvolte anumite abilități, precum cele sociale, de comunicare, de ascultare, oferind un mediu sigur în care să experimenteze.
Psihoterapia de grup poate fi complementară celei individuale. Unele persoane pot alege să participe doar la grup, altele pot urma un proces individual în paralel cu cel de grup. Psihoterapia de grup oferă beneficii pe care terapia individuală nu le poate oferi. Uneori, atunci când pare că procesul psihoterapeutic individual este finalizat sau nu mai înaintează, alăturarea la un grup poate aduce beneficii pentru procesul personal de autocunoaștere și recuperare. Alteori, anumite persoane pot alege să înceapă cu psihoterapia de grup și să continue apoi individual.
Apartenența la grup este vindecătoare. Apartenența la un grup de psihoterapie poate acționa ca o rețea de sprijin și persoanele din grup se pot susține reciproc cu perspective și resurse diferite. Deseori membrii unui grup ajung să experimenteze sentimentul că aparțin și nu sunt singuri în experiența lor, auzind povești similare de la ceilalți, iar gândul de ”e ceva în neregulă cu mine” se poate transforma în ”nu sunt singurul/singura”. De asemenea, membrii grupului pot să se sprijine împărtășind perspective diferite de a aborda problemele, se pot încuraja și ajuta reciproc și își pot oferi experiențe de socializare reparatorii sau corective, în special pentru cei care au avut parte de bullying, au experimentat izolarea, excludere din grupuri, abuz sau alte traume de relație.
În cadrul grupului psihoterapeutul poate folosi diverse tehnici și exerciții terapeutice prin care membrii să aibă oportunitatea de a se cunoaște pe sine diferit decât într-o relație de unu la unu. Astfel, ei pot descoperi strategii și tipare de adaptare pe care nu le-au conștientizat anterior, pot învăța că nu sunt singuri sau atât de diferiți, pot interacționa și lucra împreună, pot practica noi comportamente și pot experimenta cum să fie ei înșiși și să fie acceptați.
Grupul este uneori un microcosmos al lumii în care trăim, societății și comunității din care facem parte. Grupul psihoterapeutic oferă un spațiu de siguranță (un fel de laborator) pentru a procesa impactul experiențele noastre de relație, a dezvăța tiparele nesănătoase de interacțiune și a descoperi noi moduri de a fi atât cu sine, cât și cu ceilalți.
Accesibilitatea poate fi un alt beneficiu al psihoterapiei de grup deoarece costul este, în general, mai redus față de psihoterapia individuală.
Tipuri de grupuri
Grupurile deschise sunt acelea în care noi membri se pot alătura oricând și pot încheia oricând consideră procesul, chiar dacă întâlnirile de grup continuă.
Grupurile închise sunt acelea în care toți membrii încep grupul în același timp. Ei pot participa cu toții la o sesiune de câteva săptămâni împreună și încheie în același timp.
Grupurile cu număr mic de persoane pot oferi mai mult timp pentru a se concentra asupra fiecărui individ, iar grupurile mai mari pot oferi o mai mare diversitate și mai multe perspective.
Psihoterapia de grup este diferită de grupurile de sprijin și cele de auto-ajutorare (self-help) prin faptul că sunt facilitate de cel puțin un psihoterapeut. Acesta creează un cadru terapeutic de siguranță, folosește instrumente psihoterapeutice și, după caz, psihoeducația pentru a oferi oportunități de cunoaștere de sine mai profundă, creștere personală și dezvoltarea anumitor capacități ale participanților, după caz.
Grupurile de suport, pot avea sau nu îndrumare profesională din partea unui specialist în sănătate mintală și are rolul de a-i ajuta pe oameni să facă față situațiilor dificile. Ele sunt, de obicei, orientate spre atenuarea simptomelor, mai degrabă, decât să abordeze tiparele subiacente.
În mod similar, grupurile de autoajutorare se concentrează, în general, pe o anumită problemă, un anumit simptom sau situație comună și, de obicei, nu sunt conduse de un terapeut instruit. Ele sunt grupuri în care membrii pun întrebări, oferă răspunsuri, își oferă sfaturi sau recomandări și împărtășesc experiențe personale.
Cum știi dacă alăturarea la un grup ar fi potrivită pentru tine
Este normal să ai întrebări sau preocupări cu privire la alăturarea la un grup de psihoterapie, în special dacă nu ai mai avut experiențe de grup.
Câteva repere pentru a decide dacă să te alături sau nu, unui grup pot fi:
- A găsi specialistul cu care să rezonezi. Acest lucru poate include a cerceta ce studii, specializări și experiență are facilitatorul de grup și, dacă este posibil, a stabili o discuție cu acesta în care să poți adresa întrebările pe care le ai înainte de înscrierea la un grup.
- A clarifica dacă dorești participarea la un curs sau un program de grup de suport, de dezvoltare personală sau coaching sau la un program de psihoterapie în care fiecare membru are alocat spațiul și timpul său de explorare de sine, sub îndrumarea unui psihoterapeut cu licență, recunoscut de Colegiul Psihologilor din România.
- A clarifica dacă ai prefera într-un grup cu număr mare de participanți sau un grup mai mic. Dacă ai prefera un grup închis, în care participanții pornesc în același timp în proces și rămân aceiași până la final sau un grup deschis unde se alătură pe parcurs membri noi, în timp ce alții pot părăsi grupul când consideră că au încheiat procesul.
- A clarifica cât timp ești dispus/ă să investești.
- A clarifica disponibilitatea pe care o ai, dacă preferi grup cu întâlniri fizice sau online.
Unii oameni se simt neliniștiți, rușinați sau jenați când se alătură pentru prima dată unui grup și pot alege să nu împărtășească de la început. E firesc și acest lucru poate fi o oportunitate bună de auto-observare și de învățare despre sine, despre strategiile de adaptare, mecanismele de apărare și tiparele de interacțiune. Deseori, se poate întâmpla ca auzind despre experiențele celorlalți să înceapă să dezvolte sentimente de încredere și să găsească curajul de a pune întrebări și de a împărtăși, la rândul lor.
Fiind un cadru privat, confidențial, psihoterapia de grup oferă o oportunitate de a reduce anxietatea socială și frica de relații, deoarece le oferă șansa de a vorbi cu ceilalți într-un cadru privat, confidențial și de compasiune.