Exercițiu: Radarul intern

Exercițiu: Radarul intern
Photo by Stefan Widua / Unsplash

Tu cum simți în corpul tău că eşti în siguranță?

Încă de când au apărut oamenii pe pământ, ei au folosit tot felul de ajutoare pentru a se putea orienta şi a se deplasa în siguranță prin lume. De la Steaua Polară, Piatra Soarelui folosită de vikingi, până la tot felul de radare din ce în ce mai complicate, oamenii au reuşit să exploreze lumea. Pe lângă ajutoarele din exterior, un alt lucru care ne ajută să ne orientăm, scanând indicii de siguranță sau nesiguranță, este propriul sistem nervos.

Neurocepția (termen inventat de dr. Stephen Porges) descrie cum reușesc circuitele neuronale să facă diferența între situații sau oameni care ne fac să ne simțim în siguranță versus care pot fi amenințători sau periculoși pentru noi. Cu alte cuvinte, este un fel de radar intern care ne transmite ce e sigur și ce nu. Prin neurocepție, sistemul nervos autonom ascultă în interior ceea ce se întâmplă în organele noastre interne; în exterior, scanând mediul și între cele două, sesizând conexiunile cu un alt sistem nervos, cu altă persoană.

Chiar dacă la nivel cognitiv nu suntem conștienți de amenințare, la nivel neurofiziologic, corpul deja începe procesele care să faciliteze comportamentele de apărare - lupta, fuga sau înghețul.În cazul traumelor şi stresului cronic, este foarte importantă atenția asupra senzațiilor pe care le avem atunci când ne simțim în siguranță vs nesiguranță. Prin împrietenirea cu propriul corp, putem folosi mult mai uşor şi eficient busola noastră interioară care ne va da semnale din timp atunci când ceva este nepotrivit, amenințător, periculos sau prea mult pentru noi într-un anumit moment.

Mai multe in articol: https://adelinarotaru.ro/teoria-polivagala-si-trauma-psihica/