Mituri despre psihoterapie

Mituri despre psihoterapie
"Cum reuseste psihoterapia sa le permita oamenilor sa se schimbe? Această întrebare mi-a inspirat o curiozitate profundă pentru mai mult de trei decenii, fără îndoială atât din motive personale, cât şi profesionale. După câțiva ani am ajuns la concluzia că aceşti cercetători ai ataşamentului au urmat o cale asemănătoare observând ceea ce făceau părinții responsivi senzitiv cu copiii lor. Pentru că "ceea ce fac terapeuții buni cu pacienții lor este analog cu ceea ce fac părinții de succes cu copiii lor", studiile despre relațiile care facilitează dezvoltarea în copilărie ar trebui să ne învețe multe despre tipurile de relații terapeutice care facilitează cel mai eficient schimbarea. Conform lui Bowlby, în lume viețile noastre, din leagăn şi până în mormânt, se învârt în jurul ataşamentelor intime. Deşi atitudinea noastră față de aceste ataşamente este conturată cel mai mult de primele noastre relații, suntem totuşi maleabili. Dacă relaționările noastre timpurii au fost problematice, atunci relațiile următoare ne pot oferi altă şansă, poate furnizându-ne potențialul de a iubi, simți şi reflecta, având libertatea care rezultă dintr-un ataşament securizant. În cel mai bun caz, psihoterapia asigură exact acest tip de relație curativă."

(David J. Wallin - Ataşamentul în psihoterapie)

În cultura noastră încă există prejudecăți și mituri în ceea ce privește psihoterapia. De cele mai multe ori, a căuta ajutor la un psiholog sau psihoterapeut este privit ca semn de slăbiciune. Contrar acestei credințe, a apela la ajutor de specialitate este un semn de curaj și o modalitate sănătoasă și firească de a obține ajutor pentru probleme cu care te confrunți în plan personal, relațional sau profesional și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții.

Iată 5 mituri care îi împiedică pe oameni să apeleze la un specialist:

  1. ”Pot să îmi rezolv singur problemele.” În orice moment al vieții, ne putem confrunta cu perioade dificile și stresante, probleme în relațiile cu cei apropiați sau în plan profesional, anumite comportamente pe care nu reușim să le controlăm și care ne afectează calitatea vieții, obiceiuri nesănătoase sau probleme emoționale. Uneori putem rezolva aceste probleme pe cont propriu sau cu ajutorul familiei, prietenilor sau altor persoane. Alteori, în schimb, putem observa că suntem blocați în anumite tipare repetitive, că stresul și problemele încep să ne copleșească și să ne afecteze în mod negativ viața, relațiile, munca, chiar cu riscul de a ne pune în pericol sănătatea. În astfel de cazuri, îndrumarea unui psihoterapeut profesionist ar putea fi cea mai potrivită cale pentru a depăși aceste probleme și a ne îmbunătăți viața. Numeroase studii și cercetări arată efectele benefice pe care le poate avea psihoterapia pentru un spectru larg de probleme comportamentale și de sănătate mintale.
  2. ”Terapia este pentru oameni cu probleme grave sau ”nebuni”. Stigmatizarea bolilor psihice este încă foarte des întâlnită în societatea noastră și mulți oameni cred că terapia este pentru cineva care are probleme psihice grave sau care, din diferite motive, nu mai are control asupra vieții sale. În realitate, oamenii merg la psihoterapie din tot felul de motive, fie că trec printr-o perioadă dificilă, fie pentru a-și îmbunătăți anumite relații, activitatea profesională, relația cu propria persoană sau pentru că își doresc o schimbare. Așa cum este firesc ca o persoană care se simte rău din punct de vedere fizic să apeleze la medic, ar trebui să fie și faptul de a apela la un profesionist din domeniul sănătății mintale pentru consiliere sau psihoterapie atunci când avem nevoie de ajutor în acest sens. O persoană care caută ajutorul unui psihoterapeut face pași pentru a-și îmbunătăți sănătatea și viața.
  3. ”Ce pot vorbi cu un terapeut, pot discuta gratis cu prietenii mei”. A avea prieteni sau persoane apropiate cu care să putem împărtăși sincer și deschis experiențele noastre, este unul dintre cele mai importante lucruri care ne pot ajuta să trecem prin situațiile dificile cu care ne confruntăm în viață. Persoanele dragi pot fi, cu siguranță, o resursă și uneori, conversațiile cu acestea au valoare terapeutică. Pe de altă parte, de cele mai multe ori, aceste persoane pot să ofere sfaturi sau să ne influențeze într-o anumită direcție nu tocmai potrivită pentru noi, fiind chiar direct implicați sau neavând instrumentele necesare pentru a ne oferi sprijinul de care avem nevoie. De asemenea, relațiile cu cei apropiați nu sunt întotdeauna echilibrate sau sănătoase și, astfel, să fie sursă de probleme, nu de ajutor. În cabinetul de psihoterapie poți discuta despre tine deschis, fără teama de a fi judecat sau certat. Rolul terapeutului este de a se folosi de educația și experiența pe care le are pentru a asculta și a observa cu atenție, a pune întrebări și a utiliza diferite  exerciții sau tehnici care să te ajute să vezi lucrurile într-o lumină nouă, mai clară, ajutându-te să te dezvolți într-un cadrul sigur și un timp dedicat doar ție.
  4. ”Nu vreau să vorbesc despre trecutul meu.” Majoritatea oamenilor care încep un proces de psihoterapie o fac deoarece au anumite probleme în viața lor de adult. Este adevărat că, de cele mai multe ori, găsim răspunsuri în copilăria noastră sau în trecut pentru dificultăți pe care le avem în prezent. Pe de altă parte, uneori nu este nevoie să vorbești despre trecut, mai ales dacă nu îți dorești acest lucru, iar terapeutul poate folosi diferite metode sau tehnici pentru a-ți oferi sprijin în rezolvarea problemelor cu care te confrunți.
  5. ”Terapia nu mă poate ajuta” Această credință duce deseori la lipsa de implicare a persoanei în procesul terapeutic și, astfel, terapia chiar nu va funcționa. Pentru ca un proces terapeutic să aibă efecte pozitive, este nevoie de implicare din partea ambelor părți. Dacă o persoană nu se simte confortabil, respinge ideea de a apela la terapie sau o face ca fiind o obligație, atunci sunt șanse foarte mici ca procesul terapeutic să fie unul benefic. Motivația celui care apelează la terapie este un ingredient cheie pentru ca terapia să aibă succes.