Exercițiu: granițe și relații

Exercițiu: granițe și relații

Cum să îți delimitezi şi să îți protejezi granițele în relațiile cu ceilalți?

  • Începe prin a exersa să spui "Nu". Uneori e nevoie de practică pentru a face acest lucru într-un mod conştient şi asertiv, fără sentimente de ruşine şi vinovăție, acceptând că ceilalți ar putea fi dezamăgiți sau nemulțumiți de alegerea ta.
  • Un alt pas este acela de a exersa să ceri lucruri de care ai nevoie. Acest proces înseamnă să poți tolera propria dezamăgire atunci când cererile tale ar putea fi respinse. Pe de altă parte, dacă cererea ta este onorată şi asta nu e ceva obişnuit pentru tine, poți avea de învățat cum să accepți ajutor sau grijă, atenție din partea cuiva şi să observi cum este pentru tine să primeşti ceea ce ceri, să fii ajutat, să îți poți îndeplini nevoile.
  • Stabilirea limitelor necesită o comunicare clară pentru a reuşi să îi informăm pe ceilalți despre nevoile noastre şi să le solicităm să ne respecte granițele. Pentru a exersa acest lucru, este important să ne exprimăm nevoile şi sentimentele cu voce tare și să folosim mesaje de tip „Eu". Uneori, când îi informăm pe alții despre limitele noastre, ne putem aștepta la o anumită rezistență. Unele persoane pot insista sau ne pot testa până când se conving de limite şi de consecințele încălcării acestora.
  • Este important să informăm despre granițele noastre spunând ce nevoi avem şi ce comportamente aşteptăm sau nu acceptăm de la ceilalți, fără a ofensa, a pune etichete sau a generaliza. Un bonus este că, pe măsură ce stabilim limite clare, şi ceilalți pot învăța să facă acest lucru pentru ei înșiși. Important este să respectăm și să onorăm granițele altora, așa cum am vrea să fie şi ale noastre respectate şi onorate.
  • Ne delimităm granițele emoționale prin modul în care le dăm voie celorlalți să se comporte cu noi. Începând cu modul în care cineva ni se adresează şi vorbeşte cu noi, putem alege ce comentarii şi cuvinte acceptăm, comunicându-le acest lucru sau punând punct conversației atunci când avem nevoie.